Historik & Anekdoter

 

Lite historia om föreningen

 

Fastigheten Metspöet 2 byggdes 1923 och var då ett privat hyreshus och ägdes av Emil Friberg.
1972 köptes huset av Folksam som sedan sålde huset vidare till HSB 1987.

 

Under 1990-talets senare hälft började HSB renovera sina andra hus i kvarteret. De rev ut allt invändigt inklusive alla gamla detaljer såsom serveringsskåp. Dessutom sänkte man taken så att stuckaturen försvann. När dåvarande hyresgäster blev varse om detta bestämde man sig för att köpa huset. 1999 bildades Bostadsrättföreningen Kungshuset Tre Portaler. Namnet har föreningen fått av kungsbalkongerna högst upp i huset och de tre uppgångarna som finns i fastigheten.

 

 

Södermalm och dess historia

 

Södermalm sträcker sig från Slussen i norr till Skanstull i söder; från Danvikstull i öst till Reimersholme i väst. En gång de fattiga arbetarnas stadsdel, idag känt för sin avslappnade stämning - och för att ligga högst på kulturfolkets önskeboende. Området är ofta omsjunget och skönlitterärt beskrivet, men man behöver inte vara konstnärssjäl för att inspireras av Södermalm.

 

Stadsdelen har mycket att erbjuda alla; ett rikt utbud av kultur- och nöjesliv såväl som frodiga parker och gröna strövområden. Lägg därtill några av Stockholms allra bästa promenadstråk som vid Fjällgatan, Vita Bergsparken och på Långholmen.

Området har en lång historia, redan år 1288 omnämndes Södermalm för första gången i ett brev från biskop Anund i Strängnäs. På 1300-talet byggdes ett kapell på den plats Mariakyrkan ligger idag. Ungefär samtidigt började man placera Stockholms mer störande och smutsiga fabriker och verksamheter här, för att få ut dem från Gamla Stan.
Södermalm kom då att bli arbetarnas stadsdel.

1640 utstakades Söders huvudgator, Götgatan och Hornsgatan, båda med utgångspunkt från Södermalmstorg vid nuvarande Slussen.

Om livet på Södermalm på 1700-talet diktade Bellman som var född och uppvuxen här. Många av Fredmans epistlar skrevs på Urvädersgränd 3.

Befolkningen växte snabbt under industrialiseringen på slutet av 1800-talet då inflyttningen till Stockholm var stor. Per Anders Fogelström har i sin romansvit "Mina drömmars stad" berättat om den torftighet och nöd som rådde här.

Runt 1930-talet, i samband med att den nya Slussen invigdes, påbörjades en omfattande uppfräschning av hela Södermalm. Nya parker och grönområden skapades och dagens Söder växte fram.

Idag bor närmare 100 000 personer här i fyra olika församlingsområden, vilket gör Söder till Stockholms största stadsdel. Området präglas av sin folkliga grannsämja, vilket sägs härstamma från tiden då arbetarna bodde här och tvingades samsas på trånga ytor.

Föreställ er denna sköna sommardag på Söder; en fika på Mosebacke, en titt i Sofos butiker, ett bad på Långholmen och en Bajenmatch på Zinkensdamm. Inte konstigt att Söderromantiken spirar som aldrig förr!

Vem var Rutger Fuchs?


Rutger Fuchs, friherre och överståthållare, född 12 april 1682 i Malmö, död 10 april 1753 i Stockholm. Han var son till överstelöjtnant Kristian Fuchs som 1648 flyttade till Sverige.
Rutger Fuchs inledde den militära banan 1699 och blev kapten 1704.

 

Rutger Fuchs hyllades 1719 som huvudstadens räddare. Den 13 augusti det här året gick överlägsna ryska trupper till anfall vid Baggensstäket för vidare färd in mot Stockholm. Efter hårda strider på dagen klev så Rutger Fuchs in i matchen på kvällskvisten med två bataljoner från Södermanlands regemente. Hans mannar slog ner ryssarna och som belöning befordrades han till generalmajor och upphöjdes till friherreligt stånd. 1739 blev han överståthållare i Stockholm.

 

Uppdaterat: 2012-06-12

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Historik & Anekdoter

Klicka på länken så kommer du till

.

.

 

Vem var Rutger Fuchs? 

 

Södermalm - Wikipedia

 

Södermalm - Stockholm.se 

 

Söders Historia - Angelfire

 

Tidning - Södermalmsnytt

 

Tidning - Mitt i Södermalm

HSB BRF Kungshuset Tre Portaler